Sana taidegrafiikka tuo monelle mieleen työlään laattojen kaivertamisen, kuparilaatat ja myrkylliset hapot sekä harvemmin käsillä olevat prässit, mutta grafiikan tekeminen on paljon muutakin. Oikein valituin välinein grafiikan tekeminen on turvallista ja soveltuu toteuttavaksi ilman erillisiä vedostustiloja, myös pienten lasten kanssa.
Sopivaa painolevyä valittaessa huomio kannattaa kiinnittää kolmeen keskeiseen seikkaan; tekijän ikä, painolaatan hinta ja koko sekä onko käytössä prässi, vai tuleeko levy voida vedostaa käsin?
Tässä kirjoituksessa käymme läpi valikoimaamme kuuluvat koho- ja syväpainolaatat sekä esittelemme vinkkejä ja sovelluksia niiden käyttöön. Esimerkkejä jokaisen painolevyn kanssa käytettäviksi papereiksi ja väreiksi annamme puolestaan tuotekorteilla kohdassa ”Katso myös nämä”.
Kohopainolaatat
Pressman
Linopainotöiden tekeminen on pientenkin lasten kanssa helppoa ja turvallista, kun painolevyksi valitaan pehmeä Pressman-solumuovilevy. Siihen kuvaa ei kaiverreta, vaan se piirretään pyöreäkärkisellä piikillä, tylpällä lyijykynällä tai vaikka ohuen sukkapuikon avulla.
Voit halutessasi luonnostella kuvan ensin kevyesti lyijykynällä tai huopakynällä. Lopuksi piirros vahvistetaan piikillä. Kun työ on valmis painettavaksi, telaa väri levylle tavalliseen tapaan. Siirrä kuva paperiin käsin hiertämällä. Paperiksi Pressmaniä käytettäessä voit valita lähes mitä tahansa valkoisesta värilliseen piirustuspaperiin.
Huomaa: Mitä paksumpi levy on, sitä yksityiskohtaisempia töitä sillä voidaan tehdä. Syvät urat säilyttävät muotonsa parhaiten. Saatavilla jopa 10 mm paksua levyä.
Vinkkejä ja sovelluksia; Vaihtelua töihin saadaan kokeilemalla erivärisiä papereita sekä erilaisia painovärejä. Levystä voidaan helposti leikata erimuotoisia paloja paperiveitsellä tai saksilla. Kokeile tehdä esimerkiksi omia leimasimia.
MasterCut
Jos pidät perinteisistä linolevyistä, mutta haluaisit kaivertamisen olevan kevyempää, valitse MasterCut. Se on valmistettu pyyhekumia muistuttavasta materiaalista. Levyt ovat erittäin pehmeitä, aavistuksen huokoisia ja nihkeäpintaisia. Helppo leikata muotoon.
Luonnostelu onnistuu lyijykynällä ja levyyn kaiverretut kuvat ovat teräviä ja tarkkarajaisia. Kaivertaminen ei vaadi voimaa, joten MasterCut sopii myös nuoremmille käyttäjille.
Voit käyttää levyn molemmat puolet. Vaikka MasterCut on linoleumia pehmeämpää, se kestää prässäystä. Huomaathan, kuitenkin löysätä puristusta. Levyn puhdistaminen painamisen jälkeen on helppoa. Halutessasi voit kuitenkin antaa värin kuivua kaiverretun levyn pintaan ja laittaa sen esille taideteoksena siinä missä painetun kuvankin.
Vinkkejä ja sovelluksia; MasterCut soveltuu mainiosti käytettäväksi myös leimasinmusteiden ja mustetyynyjen kanssa.
SoftCut
MasterCutin tavoin myös edullisempi SoftCut on perinteisistä linolevyä helpompi työstää. Se on tiiviimpää ja muovimaisempaa kuin hieman huokoinen MasterCut.
Softcutin sileä pinta tekee kaivertamisesta helppoa – kaiverrin suorastaan lipuu levyllä. Vaaleaan levyyn voidaan tehdä luonnos lyijykynällä, ja levyyn kaiverretut kuvat ovat teräviä ja tarkkarajaisia. Kaivertaminen ei vaadi voimaa, minkä vuoksi Softcut sopii myös nuoremmille käyttäjille.
Vinkkejä ja sovelluksia; Käytä MasterCut sekä SoftCut-levyjä kuvien painamiseen erilaisille papereille, kartongille ja kankaalle. Koska levyt ovat taipuisia, voit painaa kuvan myös kaarevalle pinnalle.
Lino-levy
Valikoimaamme kuuluvat, korkealaatuiset ABIG linolevyt valmistetaan varta vasten linotöiden tekoa varten. Levyissä ei ole kovaa pintakerrosta, kuten lattiakäyttöön tarkoitetussa linoleumissa. Tämä tekee levyjen työstämisestä paljon helpompaa ja turvallisempaa.
Linolevyä voidaan kaivertaa samaan tapaan kuin puutakin. Koska linoleumi on kuitenkin tasalaatuista, teollista materiaalia, linolevyn kaivertaminen on kevyempää. Linolevy sallii myös tarkkojen yksityiskohtien työstämisen.
Vinkkejä ja sovelluksia; Älä varastoi linolevyjä liian pitkään (suositus alle 1 vuosi). Linoleumi kovettuu ajan mittaan. Säilytä levyjä hieman tavallista huonelämpötilaa viileämmässä, ei liian kuivassa tilassa.
Kovettunutta linolevyä voidaan ”elvyttää” liottamalla sitä kuumassa vedessä, jonka jälkeen levy tulee kuivata hyvin ennen työskentelyn aloittamista. Pehmentäminen kannattaa kuitenkin tehdä vasta ennen kaivertamisen aloittamista. Kovettuneen linon luonnostelu on suositeltavaa tehdä vedenkestävällä tussilla. Jos levyä joudutaan pehmentämään uudelleen kaivertamisen aikana, ei piirros peseydy pois.
Linoman
Linoman-levy on kevyt ja kova, mutta taipuisa PVC-levy, joka tunnetaan myös nimellä vaahto-pvc. Hivenen harhaanjohtavasta kutsumanimestään huolimatta sitä ei tule kuitenkaan sekoittaa Pressman-levyn kanssa; vaikka materiaali on vaahdotettu, se ei ole ”ilmavaa” ja pehmeää, kuten Pressman. Edullinen ja helposti työstettävä valinta, kun halutaan tehdä tarkkarajaisia linotöitä prässillä vedostaen.
Myös Linomania voidaan muotoilla ja leikata pienempiin osiin (laadukkaalla) askarteluveitsellä tai paperileikkurilla. Voit käyttää levyn molemmat puolet. Huomaa kuitenkin, että levyn toisella puolella on ohut suojakalvo – poista se ennen työn aloittamista.
Vinkkejä ja sovelluksia; Toisin kuin aiempana mainittuja, puhtaasti kohopainoon tarkoitettuja painolevyjä, Linomania voidaan työstää niin linokavertimilla kuin kuivaneulallakin. Se siis soveltuu käytettäväksi niin koho- kuin syväpainotekniikoihin. Sopii hyvin myös erilaisiin monotypiatekniikoihin ja ylipäätään suurimpaan osaan tekniikoista, joissa tavallisesti käytetään lino- tai PC-levyjä.
Lisävinkit ja huomioitavaa kohopainotöitä tehdessä
Alustat ja suojaus
Linokaiverrusalusta lisää merkittävästi työskentelyturvallisuutta. Kun kaivertajan ei tarvitse pitää kaiverrettavaa levyä käsin paikallaan, ei ole sitä riskiä, että kaiverrin työskennellessä lipsahtaisi ja vahingoittaisi levyä pitelevää kättä.
Valikoimaamme kuuluvat ABIGin valmistamat alustat ovat kevyitä ja helppo pinota päällekkäin säilytystä varten. Kaiverrusalustan alareunassa on kulma, jonka avulla alusta pysyy paikoillaan pöydän kulmaa vasten. Kaiverrusalustaa ympäröivät reunat puolestaan estävät linolevyn liikkumisen alustan päällä.
Alustoja on saatavilla erikokoisia ja kokoa valitessa kannattaa miettiä, minkä kokoisia levyjä useimmiten työstää, sekä sitä, minkä ikäinen kaivertaja alustaa käyttää. Pienemmän taiteilijan asento ja samalla turvallisuus kärsii, mikäli työstetään isolla alustalla pientä levyä. Tällöin kaiverrettava alue on kaukana tekijästä ja siihen on haastava ylettyä.
Vaihtoehtona on myös käsisuoja, joka on yksinkertainen ja soveltuu monen kokoisille levyille. Voit pitää suojaa joko levyn reunalla tai levyn päällä lähellä kaiverrettavaa kohtaa. Käsisuoja on alustaa edullisempi ja monikäyttöisempi, mutta sen käyttö vaatii molempien käsien hallintaa, sillä toisella kädellä kaivertaessa tulee toisen pitää levyä paikallaan.
Värin vaihto saman vedostuskerran aikana
Levyn pesemistä työskentelyn aikana kannatta välttää, sillä vesi jää helposti uriin ja pilaa seuraavan vedoksen. Levyyn jääneen ylimääräisen värin voi pesemisen sijaan vedostaa sanomalehteen tai makulatuurille, ja siirtyä sitten uuteen väriin.
Työohjeet
Varsinaiset työohjeet linopainolevyjen kaivertamiseen ja käsin vedostukseen löydät aiemmasta Tutustu linopainantaan -kirjoituksestamme. Ohjeesta löydät niin vaihe vaiheelta -kuvat kuin vinkkejä itse vedostukseen.
Mistä löydän tuotteet?
Kohopainotekniikoissa käytettävät tarvikkeet olemme koonneet Linopainanta-valikkoon. Voit myös tarkastella tuotteita seuraavissa alakategorioissa: linovärit, linolevyt, kaivertimet, kaiverrusalustat ja -suojat, telat ja hiertimet ja tarvikkeet.
Kuten yllä mainitsemme, painopaperiksi linotöitä tehdessä on paljon erilaisia vaihtoehtoja ja niitä kannattaakin kokeilla rohkeasti. Varsinaiset painopaperit löydät kuitenkin paperivalikoista Grafiikan- ja japaninpaperit.
Syväpainolaatat
Bristol board sekä Top Side
Bristol Board on erittäin sileäpintaista, paksua (615g) ja jäykkää kartonkia, joka on ihanteellista käytettäväksi kartonkigrafiikassa. Oiva valinta etenkin silloin, kun halutaan työstää isompia sarjoja tai poistaa alueita veistä käyttäen.
Top Side on vastaavan kaltaista sileäpintaista kartonkia, mutta vahvuudeltaan se on ohuempaa (425g) kuin Bristol Board. Mainio valinta, kun halutaan edullinen painolaatta, jota on helppo leikata. Top Siden kanssa päästään helpommin leikkimään muodoilla ja jopa murtamaan levyä uudenlaisten efektien aikaansaamiseksi.
Molemmat kartongit sopivat hyvin käytettäväksi sellakan kanssa. Painojälki on tarkka ja se toistaa värit kirkkaina, eikä muuta niitä utuisiksi, kuten huokoisempi kartonki tekee imiessään väriä sisäänsä.
Vinkkejä ja sovelluksia; Tutustu myös kattavaan ja kuvitettuun ”Kurkistus kartonkigrafiikkaan” -työohjeeseemme, josta löydät vinkkejä ja ideoita painolaatan työstämiseen sekä vedostamiseen prässillä.
PC-levy
Grafiikan harrastajat voivat hyödyntää PC-levyjä kuivaneula-, carborundum- ja monotypiatekniikoissa. Se ei ainoastaan ole huomattavasti edullisempaa kuin kuparilevy, vaan myös helpompaa työstää.
Vaikka PC-levyn reunat voivatkin olla ajoittain terävät, niiden käsittely ei kuitenkaan vaadi hiomista, kuten kupari – kevyt pyyhkäisy hiomapaperilla riittää. Näin kannattaa tehdä, sillä terävät reunat, ja etenkin kulmat, rikkovat herkästi painopaperin. Hiomapaperilla voidaan myös karhentaa levyn pintaa, jolloin vedostusjälki on erinäköinen, utuisempi, kuten kuvassa.
Voit leikata PC-levyä (laadukkaalla) paperileikkurilla.
Vinkkejä ja sovelluksia; PC-levyn käyttö kannattaa suunnitella niin, että levyllä työstetään ensin monotypioita ja vasta tämän jälkeen levy kaiverretaan kuivaneulaa käyttäen. Tai vaihtoehtoisesti voit säästää toisen puolen monotypioita varten.
Monotypioita tehdessä pidä mielessä myös muut värit; runsaspigmenttisten, vesiliukoisten liitujen tai akvarellien sekä peitevärien avulla saadaan aikaan aivan erilaisia vedoksia, kuin telattuun linoväriin piirtäen.
PC-levyä voidaan käyttää myös alustana värejä telatessa silloin, kun linovärialustan koko ei riitä. Alustaksi kannattaa hankkia mahdollisimman iso pc-levy, jolloin se toimii samalla sekä suojana että värien telausalustana.
Kuparilevy
Metalligrafiikkaan tarkoitettua, perinteistä kuparilevyä voidaan hyödyntää monissa eri syväpainotekniikoissa. Levyn paksuus ja kovuus ovat ihanteellisia kuivaneula- ja etsaus- eli viivasyövytystöihin (pehmyt ja kovapohja), mutta myös akvatinta,- mezzotinta,- sekä carborundumtekniikoihin.
Vinkkejä ja sovelluksia; levyn toisella puolella on ohut suojakalvo, joka kannattaa poistaa kokonaan vasta, kun olet viilannut levyn reunoista mahdolliset terävät kohdat pois ennen työn aloittamista.
Mistä löydän tuotteet?
Syväpainotekniikoissa käytettävät tarvikkeet olemme koonneet Taidegrafiikka valikkoon. Voit myös tarkastella tuotteita seuraavissa alakategorioissa: perinteiset painovärit, vesiliukoiset painovärit, pehmeä- ja kovapohjat, öljyt ja maalausaineet, vernissat, painolevyt, neulat ja piirtimet ja tarvikkeet.
Muista myös
Gelli-painanta
Monotypiavedoksia työstäessä geelimäiset Gel Press -painolevyt ovat omaa luokkaansa! Niiden avulla loihdit helposti ja nopeasti upeita monotypiavedoksia paperille, pahville ja kankaalle. Tutustu grafiikan maailmaan, kuvioi kauniit paperit askartelu- ja skräppäysprojekteihin, tee sekatekniikkatöitä tai paina vaikkapa persoonallisia kankaita.
Toisin kuin muut vertailussa esitellyt painolevyt, gelli on puhtaasti monotypialevy. Sitä ei siis kaiverreta, eikä sen pintaan piirretä pysyvää kuvaa. Oikein käytettynä ja säilytettynä se onkin pitkäikäinen työväline, joka kestää kovassakin käytössä vuosia!
Valittavissa on useita erikokoisia ja mallisia levyjä, jotka kaikki löydät täältä. Vaihe vaiheelta -työohjeemme gelli-painantaan löydät täältä, kun taas ideoita kuvioinnissa käytettäviksi välineiksi löydät kirjoituksestamme ”15 ideaa Gelli-kuviointiin”.
Raapekartonki
Älä myöskään unohda nostalgista raapekartonkia. Sen kuvioiminen kehittää kuvanmuodostamiskykyä ja opettaa samankaltaista havainnointia kuin linotöiden teko. Raapekartonkityö voikin olla hyvä harjoitus ennen linopainannan aloittamista.
Valikoimaamme kuuluvat raapekartongit ja -terät löydät täältä. Raapekartonkia voi myös tehdä itse ja ohjeet sen tekoon löydät puolestaan täältä.