Mistä tunnistan laadukkaat taidetarvikkeet?

Testaamme kaikki myymämme tuotteet itse. Tilaamme tuotteista mallikappaleet, tarkistamme muutamat perusasiat ja jos tuotteet läpäisevät karkean testauksen, otamme ne koekäyttöön. Vasta onnistuneen koekäytön jälkeen tuotteilla on mahdollisuus päästä osaksi valikoimaa.
Kun teet taidetarvikehankintoja, voit testata tuotteita itsekin arvioidaksesi niiden hinta-laatusuhdetta. Näillä vinkeillä pääset alkuun:

Värikynät

Vasemmalla huono- ja oikealla hyvälaatuiset värikynät.

Värikynät ovat kustannustehokkaita verrattuna moneen muuhun materiaaliin. Ne kestävät käytössä kauan eivätkä kuivu, ja niitä voidaan käyttää monenlaisten töiden teossa. Laadukkaisiin värikyniin kannattaa siis satsata.

1) Katso kyniä ja rasiaa. Ovatko ne viimeistellyn näköisiä? Kestääkö rasia käytössä? Eri laatutason kynät tunnistaa usein jo pelkästä viimeistelystä.
2) Väritä kynällä huokoiseen paperiin ja kokeile tarttuvuutta myös kiiltävä- ja kovapintaiseen, edulliseen paperiin, esim. kopiopaperiin. Kynän pitää liukua paperilla pehmeästi, eikä sen tuntuma saa olla vahamainen tai raapiva.
3) Väritä yhdellä värillä. Testaa ensimmäisenä perusvärit keltainen, punainen ja sininen. Murustaako kynä? Murtuuko kärki helposti, jos hankaat sitä kovemmin paperia vasten? Entä jos värität kynällä kevyesti, irtoaako siitä silti väriä?
4) Väritä ensin pohjalle toinen väri ja jatka päälle toisella. Sekoittuvatko värit keskenään? Mallikuvassa vihreät alueet on saatu aikaan värittämällä ne ensin keltaisella ja sitten sinisellä. Hyvillä kynillä voit luoda uusia sävyjä tarpeen mukaan.
4) Tiputa kynä lattialle, mitä tapahtuu? Hyvälaatuisen kynän kärki voi rikkoutua, mutta kynän sisällä olevan lyijyn tulisi pysyä ehjänä. Katkenneen lyijyn tunnistaa teroitettaessa siitä, että lyijy katkeilee. Pahimmassa tapauksessa katkennut lyijy irtoaa kynän sisältä kokonaan.
5) Teroittuuko kynä hyvin? Kynän puu ei saisi lohkeilla tai kärki murtua ja katkeilla. Jos kynän värilyijy on liimattu puuhun kiinni, lyijy ei pääse katketessaan irtoamaan rungon sisältä. Heikkolaatuinen kynä kuluu jatkuvasti teroittaessa nopeasti loppuun. Muista myös tarkistaa, että teroittimesi toimii ja on puhdas.

Pullovärit

Vasemmalla huono- ja oikealla hyvälaatuiset pullovärit.

Pullovärit ovat käyttövalmiita, vesiohenteisia värejä. Niitä kutsutaan usein myös pullopeiteväreiksi ja guassiväreiksi, koska kyseessä on pullotettu, peittävä vesiväri. Pullovärejä myydään myös nimillä valmisväri (koska väri on sellaisenaan käyttövalmista) ja posterimaali (koska väreillä maalataan usein suuria pintoja).

1) Ota testiin perusvärit: valkoinen, sininen, keltainen ja punainen valmisväri. Kun avaat pullon, käytä ensivaikutelman saamiseksi kaikkia aisteja. Miltä värisävy näyttää, ja onko värimassa täyteläistä? Näyttävätkö pullo ja korkki kestäviltä, ja onko korkin avaaminen helppoa?
2) Miltä väri tuoksuu? Onko siihen lisätty hajusteita, tai onko haju kemiallinen? Käyttömukavuuden kannalta mahdollisimman neutraali tuoksu on paras. Voimakas tuoksu kielii huonosta laadusta siksi, ettei hajuun ole kiinnitetty valmistettaessa lainkaan huomiota. Pullovärit voivat haista myös pilaantuneilta.
3) Onko väri riittävän peittävää ja ovatko värisävyt kirkkaita ja puhtaita?
4) Ohenna väriä vedellä ja kokeile maalata läpikuultavia pintoja. Maalaa myös paksulla, ohentamattomalla värillä. Onko lopputulos molemmissa tapauksissa toivotunlainen?
5) Sekoittuvatko värit hyvin toisiinsa? Ovatko sekoitetut väriyhdistelmät puhtaita, vai samenevatko värit sekoittuessaan? Erottuvatko värit myös tummasta taustasta?
6) Saatko pestyä värin pois siveltimistä? Entä onnistuuko kuivan värin pyyhkiminen tasoilta?

Vahaliidut

Vasemmalla huono- ja oikealla hyvälaatuiset vahaliidut.

Huonolaatuisten vahaliitujen valmistuksessa käytetään paljon sidosaineita, huonoa vahaa ja edullisinta pigmenttiä. Liidut murenevat, murtuvat, tahmaavat, ovat liian pehmeitä ja kuluvat värittäessä hetkessä tai eivät peitä väritettyä pintaa kunnolla. Hyvät vahaliidut ovat näiden vastakohta.

1) Kokeile, pystytkö värittämään vahaliiduilla peittävää, tasaista pintaa?
2) Irtoaako vahaliiduista värittäessä murua tai tahmaavatko ne käsiä?
3) Jos värität kahta väriä päällekkäin, saatko sekoitettua uusia sävyjä? Vahaliitujen tulee olla riittävän kovia, jotta ne kestävät käytössä, mutta kuitenkin riittävän pehmeitä, jotta värejä voidaan sekoittaa keskenään.
4) Kuluvatko vahaliidut nopeasti?

Paperit

Piirustuspaperi

Vasemmalla huono- ja oikealla hyvälaatuinen piirustuspaperi.

1) Paperia hankittaessa on huomioitava monta asiaa: käyttötarkoitus, budjetti ja halutut ominaisuudet sekä eri koot ja vahvuudet.
2) Katso paperia: onko siinä selkeää pintarakennetta? Onko pinta matta vai kiiltävä? Hyvä piirustuspaperi on huokoista ja siinä on kevyt pintarakenne. Tällainen paperi ottaa väriä hyvin vastaan. Esimerkiksi kopiopaperi ei sovi piirtämiseen siksi, että kopiopaperia ei ole suunniteltu imemään väriä itseensä, vaan toistamaan paperin pintaan jäljentyvä väri kirkkaasti. Väriä imevä kopiopaperi kuluttaisi värikasetin nopeasti loppuun.
3) Kokeile paperille erilaisia piirustusvälineitä: tavallista lyijykynää, pehmeää lyijykynää tai grafiittiliitua, hiiltä, kuivapastellia, puuvärikynää, kuitukärkikynää jne. Onko pinta miellyttävä, ja tarttuuko jälki paperiin?
4) Kokeile häivyttää piirrettyä jälkeä – onnistuuko se? Entä jäljen pyyhkiminen pyyhekumilla? Heikkolaatuisessa paperissa kumitusjälki jää näkyviin. Koulussa ja ylipäätään piirtämistä harjoitellessa paperin olisi myös kestettävä toistuvia korjauksia nukkaantumatta tai repeämättä.

Vesiväri- ja akvarellipaperi

Vasemmalla huono- ja oikealla hyvälaatuinen vesiväripaperi.

1) Vesiväri- tai akvarellipaperiksi kannattaa valita vähintään 180-grammainen paperi. Myös ohuempi paperi voi toimia, mutta silloin on oltava varma paperista ja sen käyttötarkoituksesta.
2) Mistä paperi on valmistettu? Selluloosasta ja puuvillasta valmistetut paperit käyttäytyvät eri tavalla. Selluloosasta valmistut paperit ovat yleisesti ottaen kovempia eivätkä ime niin paljon ja tasaisesti vettä kuin puuvillasta valmistetut paperit. Puuvillapaperit ovat pehmeämpiä ja kestävämpiä. Pelkkä valmistusmateriaali ei kuitenkaan määritä, onko paperi hyvä. Materiaalin vaikutus on vain hyvä huomioida paperia valitessa.
3) Miltä paperi tuntuu käsissä? Hyvä vesiväri- tai akvarellipaperi on pehmeä ja huokoinen, mutta kuitenkin napakka, ja siinä on sileä, puolikarkea tai karkea pinta.
4) Kastele paperi vedellä ja siveltimellä. Lähteekö paperi kupruilemaan aaltoilevasti, vai taittuuko paperi kevyesti suuremmalle kaarelle? Liian ohut paperi ei kestä kastumista. Voiko paperia käyttää ilman teippaamista tai pingottamista, vai vaatiiko se aina kiinnityksen? Hyvä ja riittävän vahva paperi pysyy paremmin muodossaan myös ilman kiinnitystä.
5) Testaa paperia vesivärien kanssa – ottaako paperi vettä ja väriä vastaan?
6) Kun maalaat paperille, kestääkö se värin työstämistä vai lähteekö pinta nukkaantumaan?

Esimerkkikuvassa heikkolaatuinen paperi on voimakkaasti nukkaantunut jo muutaman siveltimenvedon maalaamisesta.


Lue lisää erilaisista akvarellipapereista täältä ja tutustu valikoimaamme kuuluviin testattuihin värikyniin, valmisväreihin, vedenkestäviin vahaliituihin, vesiliukoisiin vahaliituihin, piirustus- ja vesipapereihin sekä akvarellipapereihin.