SIO-2® Plus on itsekovettuvaa luonnonsavea, josta voidaan muovata erilaisia veistoksia sekä koriste- ja käyttöesineitä. Toisin kun monet muut itsekovettuvat massat, Plus koostuu mineraaleista ja luonnonsavesta, jonka ansiosta se soveltuu käsin rakentamiseen, muotoiluun ja jopa dreijaukseen!
Tässä ohjeessa teemme levytekniikalla Plus-savesta haitaritalon, jota voidaan käyttää vaikkapa pöytäkoristeena. Talojen määrää ja muotoa vaihtelemalla voit soveltaa ideaa omiin tarpeisiisi sopivaksi. Voit piirtää osat itse tai käyttää valmista kaavaa, jonka voit tulostaa tästä.
Työvälineet:
– PLUS itsekovettuvaa savea – luonnonvalkoinen (saatavilla myös 10kg säästöpakkauksena), kirkas valkoinen, terracotta, harmaa tai musta
– kaulin
– keraamikon neula tai -veitsi, tai jokin muu terävä työväline saven leikkaamista varten
– viivoitin
– juuttinarua
– vesikippo
+ tulostettu kaava-arkki
Työvaiheet:
Saven työstö
1) Kauli savi tasaiseksi levyksi. Mikäli käytössäsi ei ole säädettävää kaulinta, saat levystä helpoiten tasapaksun asettamalla reunoille tuet, esim. Jumbo- jäätelötikut. Levyä ei kannata kaulita liian ohueksi, jotta talo seisoo tukevasti, eikä ole liian herkkä kolhuille. Kaava-arkin kokoisille taloille sopiva paksuus on 3-6 mm.
2) Leikkaa kaavat irti ja sommittele ne saven pinnalle. Leikkaa talo irti savesta keraamikon neulan tai veitsen avulla. Työväline kannattaa tukea viivoitinta vasten, jolloin reunoista tulee suoria. Toista, kunnes sinulla on haluamasi määrä taloja valmiina.
3) Tee reiät talojen kylkiin, jotta talot saadaan myöhemmin sidottua toisiinsa. Hyvä etäisyys reunasta on 0,5-1cm. Mikäli et halua vielä päättää talojen lopullista järjestystä, kannattaa reiät tehdä samalle korkeudelle jokaiseen taloon.
4) Vaihtelevuutta saadaan aikaan leikkaamalla taloihin eri muotoisia ja kokoisia ikkunoita, akkunoita ja ovia. Halutessasi voit hyödyntää irti leikattuja paloja esimerkiksi savupiippuina. Ulkonevat yksityiskohdat liitetään karhentamalla liitettäviä pintoja kevyesti terävällä muovailupuikolla tms., jotta ne ovat ”auki” ja tämän jälkeen kappaleet painetaan yhteen varovasti, mutta voimakkaasti, jolloin kappaleiden väliin ei jää ilmaa.
5) Silottele muotojen reunat veteen kostutetulla sormella molemmin puolin.
6) Jätä talot kuivumaan. Ohuet muodot kuivuvat noin vuorokauden. Jos savi tuntuu kylmältä, kuivuminen on yhä kesken.
Kokoaminen
7) Kun savi on kuivunut, voidaan reunat tai muut epätasaisuudet silotella vielä tarvittaessa kostean vaahtomuovipalan avulla.
8) Kokoa lopuksi talot yhteen. Pujota juuttinaru reistä läpi ja solmi päät löysään rusettiin. Mikäli talot sidotaan liian tiukasti lähelle toisiaan, ne eivät taitu haitarimuotoon. Liian löysästi sidottuna ne taas saa riittävästi tukea toisistaan, jolloin haitari ei välttämättä pysy kauniisti pystyssä.
Rusetit kannattaa sijoittaa aina ulospäin suuntautuvaan taitokseen, jolloin ne eivät jää ”sumppuun” muotojen keskelle, eli joka toinen taitos eri puolelle ketjua. Näin toimiessa haitari saa myös helposti muotonsa.
Vinkkejä, sovelluksia, ideoita:
– Avattu Plus-pakkaus tulee pakata huolellisesti muoviin. Mikäli savi kuivahtaa, sitä voidaan elvyttää käärimällä se kosteaan kankaaseen.
– Aina levytekniikkatöitä tehtäessä saven jännite saattaa lähteä nostamaan levyn reunoja kuivumisen aikana. Halutessasi voit kuitenkin kuivattaa taloja aluksi kevyen painon alla. Aseta esim. Pc-levy muotojen päälle ja tämän päälle kirja, joka kevyesti painaa muotoja alaspäin. Näin ollen savi asettuu ja loppukuivatus voidaan tehdä ilman painoa.
– Yhdistelemällä erikokoisia sekä -muotoisia taloja saadaan loputon määrä yhdistelmiä, jotka voidaan kuvioida monin eri tavoin. Muotoja yhdistellessä pidä kuitenkin mielessä käyttötarkoitus ja mihin tilaan koriste tulee.
– Liittämällä tiukoilla solmuilla yhteen esim. kolme taloa voidaan samaa ideaa hyödyntäen toteuttaa myös ovikoriste. Tässä versiossa myös ripustuslenkki on tehty samaisesta juuttinarusta kiinnittämällä se ylempiin solmuihin talojen taustapuolelle. Halutessasi voit myös tehdä saveen erilliset ripustusreiät.
– Samaa ideaa voidaan soveltaa myös tekemällä taloista erilaisia ”viiriketjuja” vaikkapa joulukuusta koristamaan. Tällöin juuttinaru voidaan pujottaa talosta toiseen niin, että se kulkee niiden läpi yhtenäisenä, jolloin talojen liikuttelu ja paikoilleen sommittelu on helpompaa.
– Kappaleet kovettuvat huoneilmassa 1–4 vuorokautta riippuen esineen koosta. Jos valkoinen PLUS-savi tuntuu kylmältä ja on harmahtavaa, kuivuminen on yhä kesken. Voit nopeuttaa kuivumista ja vahvistaa kappaleiden lujuutta kovettamalla muotoja kotiuunissa 100-110ºC lämpötilassa.
– Kuivunutta savea voidaan hioa, kaivertaa tai jopa porata. Mikäli talojesi alareunat ovat kaarevat, eikä haitaritalo meinaa pysyä pystyssä, helpoin tapa suoristaa pohjaa on hioa sitä kevyesti hienoon hiomapaperiin, kunnes talon alareuna on riittävän suora. Mikäli taasen jokin rei’istäsi on jäänyt liian pieneksi, etkä saa haluamaasi narua menemään reiästä läpi; laita reikään tippa vettä ja anna sen imeytyä jonkin aikaa. Kun vesi on imeytynyt saveen, käy reiän isontaminen helpommin.
– Voit halutessasi koristella talot maalaten millä tahansa väreillä, tai jopa piirtäen värikynien, vahaliitujen tai tussien avulla.
– Mikäli haluat talojesi näyttävän piparkakkutaloilta, käytä terracotan väristä savea ja piirrä ”sokerikuorrutuskuviot” valkoista Posca-maalikynää käyttäen.
– Voit tutustua Plus saveen sekä kolmeen perustekniikkaan – makkaratekniikkaan, muovailuun ja levytekniikkaan – aiemmassa blogikirjoituksessamme ”PLUS itsekovettuva savi ja kolme perustekniikkaa”.
– Tutustu myös työohjeeseemme ”Kullanhohtoisia koruja Plus savesta”.
Mikäli kaipaat työstettäväksi poltettavaa luonnonsavea, kaikki valikoimaamme kuuluvat savet löydät tästä.
Jos innostuit PLUS itsekovettuvasta savesta, löydät kaikki aiheeseen liittyvät blogipostauksemme täältä!
Muovailun iloa!